Fornminnen, Vackra platser & Kyrkor
ALES STENAR

SVERIGES STÖRSTA OCH BÄST BEVARADE SKEPPSSÄTTNING


Mellan himmel och hav, strax väster om Kåseberga, ligger Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning, Ales Stenar. Den består av 59 enskilda stenblock på höjden intill Kåseberga.
Bli en av de ca 700.000 personer som årligen besöker dessa 1400 år gamla stenar.
Du kan inte låta bli att känna historiens vingslag när du betraktar stenarna, som står på kullen 37 meter ovanför Östersjön, och fråga dig varför stenarna placerades här för över tusen år sedan. Utsikten är vidunderlig. Under klara dagar ser du ända till Bornholm.  
Läs mer om Ales Stenar eller se Författaren Hans Villius korta video om stenarna


VALLEBERGA KYRKA

SKÅNES ENDA KVARVARANDE RUNDKYRKA

Kyrkan är Kåsebergabornas geografiskt närmsta kyrka och ingår i Löderups församling.  Valleberga kyrka är också områdets populära VÄGKYRKA.
Förutom gudstjänster kan man ofta lyssna till konserter här. Kyrkan byggdes av kalksten i mitten av 1100-talet. På 1100-talet verkade den danske biskopen Eskil i Lund. Som varande påvens man landsförvisades han, men efter en försoning med danske kungen Valdemar 1170 byggdes kyrkan i Vä.
Läs mer om Valleberga kyrka


BACKÅKRA

EN OMTYCKT MEDITATIONS- OCH VIGSELPLATS

Mitt ute på heden, ligger den fyrlängade skånska gården som var tänkt att bli
Dag Hammarskjölds fasta plats i Sverige. Det är nu ett museum som berättar om en av våra mest kända svenskar genom tiderna, Dag Hammarskjöld.
Ner mot havet, på heden utanför gården, ligger en ring av stenar - den s k "PAX-ringen", en välkänd meditationsplats.
Varje år väljer ett antal par att låta viga sig vid denna vackra meditationsplats.
För att göra detta måste datum och tid stämmas av med Löderups församling.
Det traditionella midsommarfirandet på Backåkra lockar varje år flera tusen personer.  Läs mer om Backåkra 


SANDHAMMAREN

EN AV SVERIGES FINASTE STRÄNDER

Sandhammaren är till största delen ett naturreservat och innanför den breda sandstranden finns stora sanddynsområden, vilket utgör Sveriges största flygsandsfält. Där dynerna stabiliserats har områden med dyngräs, gräshed, ljunghed och ekkrattskog bildats.
Omfattande tallplanteringar har gjorts för att binda sandflykten,
och i dag är därför just tall den mest utbredda trädarten i området.
Även björk och ek är naturligt förekommande här.
Sandhammaren är värt ett besök alla tider om året.
Läs mer om Sandhammaren och om Sandhammarens fyr.


YSTAD

EN MODERN STAD - MED RÖTTER FRÅN MEDELTIDEN.

Stadens centrum utgörs av den ursprungliga stadsbildningen innanför de tre ”portarna” Västerport, Norreport och Österport. Porten mot söder och kontinenten utgjordes då som nu av hamnen. Postbåten till Stralsund som avgick härifrån var i långa tider Sveriges enda regelbundna utlandsförbindelse.
Ystad har mycket att erbjuda. Strosa i stadens medeltida stadskärna, med dess ca 300 korsvirkeshus - många är byggda på 1500-talet, och den vackra Maria kyrkan. Eller sitt bara ner och njut på någon av stadens många restauranger och caféer. Ystad är en omtyckt turiststad med ett levande kultur-och affärsliv.

Ystads teater har föreställningar året om. Den 31 juli-4 augusti 2019 arrangeras den väl-besökta Jazzfestivalen, med världsartister. Stadsvandringarna i Kurt Wallanders fotspår är också populära. Läs mer om Ystad. På webbsiden Ystad & Österlen hittar ni evenemang i Österlen dag. På webbsidan Österlen Syd och Fritiden.se hittar ni en mängd information om annat ni kan göra, och var ni kan äta och bo i Österlen.